Jest to moja pierwsza książka kucharska. Mam nadzieję, że będzie nam długo służyła.
Zacznę od zeszytu. Piękna książka z materiału, z wyszytymi dekoracjami kupiłam na wyprzedaży w sieci sklepów TK Maxx.
Musiałam też stworzyć własną okładkę, bo nie byłabym sobą :)
Odkąd nauczyłam się robić tartę, stała się ona częstym daniem w naszym domu. Wystarczyło znaleźć idealny sposób na ciasto. Teraz należy tylko zmieniać nadzienie i każda tarta jest inna. Jest to o tyle „wdzięczne” danie, że przygotowanie go zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo to proste danie, które uda się nawet tym, którzy nie potrafią lub boją się gotować.
Jedną z naszych ulubionych jest tarta z cukinią duszoną w białym winie. Właśnie tym przepisem dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić. Jest to porcja dla 4 osób. Może też być dla dwojga, bo następnego dnia tarty są jeszcze smaczniejsze niż pierwszego.
Tarta z cukinią duszoną w białym winie.
Ciasto:
- 100 g płatków owsianych
- 125 g mąki
- 80 g masła
- 3 łyżki gęstego jogurtu (ja używam greckiego)
Nadzienie:
- biała część pora
- dwie cukinie
- świeży koperek
- białe wino
- 200 g koziego sera
- dwa jajka
- płatki migdałowe
- sól, pieprz, oregano
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy je. Rolujemy ciasto w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Kroimy drobno pora. Cukinie kroimy w kostkę (ja zawsze obieram cukinie, ale nie jest to konieczne). Podsmażamy pora. Dodajemy cukinie na patelnie i zalewamy winem tak aby przykryło warzywa. Dorzucamy posiekany koperek, sól, pieprz i oregano, a następnie dusimy ok 15-20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wykładamy ciasto na blachę (zawijając boki) i wkładamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
Mieszamy w misce ser i jajka. Kiedy już z cukinii wyparuje wino, mieszamy ją z zawartością miski.
Wyjmujemy już lekko podpieczone ciasto. Wylewamy nadzienie, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy do 20 minut.
Smacznego!
A Wy macie swoje książki kucharskie? Czy preferujecie zaufane przepisy z książek lub blogów?
Ściskam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz